Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 2012 > jan-mrt > Religieuze leiders bouwen bruggen
29-02-2012

Religieuze leiders bouwen bruggen in Amsterdam

In het project Preken in Mokum gaan religieuze leiders bij elkaars gemeenschappen op bezoek. Zo doorbreken zij de onbekendheid en bouwen zij bruggen tussen de verschillende groepen.

Donderdag 23 februari vond de eerste bijeenkomst van Preken in Mokum plaats. Daar spraken onder andere Manuela Kalsky en Marzouk Aulad Abdellah respectievelijk bijzonder hoogleraar en universitair docent aan deze faculeit. Kalsky sprak over het belang van interreligieuze ontmoetingen. Als imam van de Al-Karibmoskee Aulad Abdellah en de drie andere, reeds bij het project betrokken voorgangers, beantwoorden vragen en gingen in debat met de aanwezingen.

De Faculteit der Godgeleerdheid streeft ernaar haar studenten op de leiden als geestelijk leiders die bruggen kunnen bouwen. Met hun betrokkenheid bij dit project zijn Manuela Kaslky en Marzouk Aulad Abdellah een goed voorbeeld van zulke bruggenbouwers

Preken in Mokum
Amsterdam telt meer dan 170 nationaliteiten met al hun culturen. En ook op religieus gebied kent de stad een grote diversiteit. Al die verschillende bevolkingsgroepen binnen de stadsgrenzen kunnen tot onderlinge spanningen leiden. Veel van die hedendaagse spanningen komen voort uit onbekendheid over en weer. Wat weten Amsterdammers van elkaar? Wat weten Amsterdammers van elkaars cultuur en religie - of andere levensovertuiging?

Preken in Mokum wil bijdragen aan het verkleinen van de onderlinge onbekendheid. Onbekend maakt onbemind, zegt het spreekwoord. Daarmee is niet gezegd dat kennis altijd leidt tot meer begrip, maar kennis kan helpen om vooroordelen en ook angsten voor elkaar weg te werken. In het kader van Preken in Mokum gaan geestelijk leiders bij elkaars gemeenschappen op bezoek. Zij vertellen wie ze zijn en voor welke waarden ze staan. Met name: wat ze willen ze overdragen aan de volgende generatie en hoe ze willen op die manier bijdragen aan een goed leefklimaat in Amsterdam - voor nu en in de toekomst. Zo proberen zij bruggen te bouwen tussen elkaars gemeenschappen. Bruggen zorgen ervoor dat mensen met elkaar in contact kunnen komen in plaats van zich af te zonderen in hun eigen buurten.

De preken
Vooralsnog staan de volgende preken gepland:

• Vrijdagavond 2 maart: Imam Marzouk Aoulad Abdellah namens de Al Kabirmoskee op bezoek bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.
  • Zondag 1 april: Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam op bezoek bij de Al Kabirmoskee.
  • Mei 2012 De imam van de Selimiye moskee (Milli Görüs) gaat op bezoek bij de R.K. Vredeskerk.
  • Mei 2012 Pastor Pierre Valkering van de R.K. Vredeskerk gaat op bezoek bij de Selimiye moskee (Milli Görüs).

Een verslag van de openigsbijeenkomst van Preken in Mokum vindt u op nieuwwij.nl