Ambachtelijk vervaardigen Bijbel en Toráh-rollen nog steeds noodzakelijk in de 21e eeuw

Handgeschreven heilige teksten zoals de Bijbel en de Torah worden vandaag de dag nog steeds gebruikt door kerken en synagogen in Nederland.

01-04-2019 | 11:48

Binnen de kerkgenootschappen en synagogen is het gebruik van ambachtelijk vervaardigde teksten zelfs nog steeds verplicht. Daarom is een groep ambachtsmeesters, conservators en onderzoekers van het religieuze boek het Scriptorium Collectief gestart i.s.m. de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) onder het motto: "Bruggen slaan tussen Wetenschap, Religie en Samenleving".

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2019 organiseert het collectief een workshop over het maken van handgeschreven heilige teksten.

Dat het handmatig vervaardigen van heilige teksten tegenwoordig nog steeds verplicht is, is bij veel mensen onbekend. Coördinator van het collectief Stefan Royé: “Maar de documenten moeten wel worden gemaakt en wij laten graag zien door wie en op welke wijze. Tijdens deze tweedaagse workshop presenteren onderzoekers, studenten, predikanten, geestelijken van alle geloofsgemeenschappen, kalligrafen, verluchters, iconenschilders, steenhouwers, perkamentmakers, handboekbinders en allen die de ambachtelijk activiteiten rond de vervaardiging van bijbels en andere religieuze boeken een warm hart toedragen, zich aan het academische en wijdere publiek.” Tijdens deze dagen wordt ook een nieuwe benadering met nieuw materiaal over de Bijbel en andere religieuze geschriften gepresenteerd.

Voordracht Emile Schrijver
Op vrijdagmiddag 12 april houdt Emile Schrijver (Algemeen directeur Joods Historisch Museum en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse Boek aan de UvA) een voordracht met beeldmateriaal over Torahrol producties voor de Synagoge (de Rollen van het Joods Kwartier in Amsterdam).

Zelf aan de slag
Bouw eigenhandig mee met een theologische wetenschap die gedragen wordt door religieuze inspiratie, authentiek materiaal, oude productietechnieken, verbonden met vakkundigheid en praktijkgerichtheid.
Van ambachtelijke werkzaamheden gaat een natuurlijke rust uit. Het eigenhandig schrijven, op prachtig materiaal als perkament, letterhouwen in steen, iconen schilderen, in verschillende religieuze tradities gebeurt nog steeds.

Datum: 12 en 13 april
Locatie: VU Amsterdam, hoofdgebouw, 1ste verdieping
Kosten: geen
Schrijf je in via stefanroye@hetnet.nl (coördinator Scriptorium Collectief)

Zie volledige programma in de agenda.