Recent nieuws

Op deze pagina vindt u recente nieuwsberichten van onze faculteit.

De faculteit en haar onderzoek(st/ers) krijgen ook geregeld aandacht in verschillende media. In de persmonitor geeft de VU elke week een overzicht van de aandacht die haar medewerkers en activiteiten in de pers hebben gekregen. Daar zit elke week wel een aantal wetenschappers van de faculteit Godgeleerdheid bij. Schrijf je hier in voor de persmonitor.

Theologische faculteit in de top vijf van de QS World University Rankings

07-03-18

De faculteit stijgt twee plaatsen in de QS Ranking ten opzichte van vorig jaar.

Beurzen beschikbaar voor "2e Master" studenten

21-02-18

Ook dit jaar zijn er beurzen beschikbaar voor studenten die hun tweede master willen volgen aan de Faculteit der Godgeleerdheid.

COLOURBOMB: expositie en symposium over het fenomeen kleur

22-01-18

Van 17 februari - 1 mei 2018 vertonen vijf kunstenaars op uitnodiging van de VU hun werk in de expositieruimte van de VU rondom de Aula, eerste verdieping, VU-Hoofdgebouw, De Boelelaan 1105.

VU spil in 400 jaar Dordtse Synode 2018-2019

21-12-17

Op 13 december werd in het Dordrechts Museum de aftrap gegeven voor de internationale herdenking van de Synode van Dordrecht (1618-1619). Deze protestantse kerkvergadering maakte midden in de Tachtigjarige Oorlog een einde aan een crisis in de Nederlandse Republiek over de rol van religie in de samenleving.

In memoriam prof. dr. Gerard Dekker

29-11-17

Op 27 november j.l. is op 86-jarige leeftijd overleden prof.dr. Gerard Dekker, emeritus hoogleraar godsdienstsociologie.

Eveline van Staalduine-Sulman hoogleraar Receptiegeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel in de Oudheid

23-11-17

Eveline van Staalduine-Sulman is per 1 januari 2018 benoemd op de leerstoel Receptiegeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel in de Oudheid.

Afscheid Maarten Wisse en reacties op 'Waarheid en de grenzen aan Verdraagzaamheid'

13-11-17

Tijdens het symposium ter gelegenheid van het vertrek van Maarten Wisse

The Future of Pentecostalism Conference 2018

09-11-17

09-10 Februari 2018 > Meld u nu aan / Register now

School shooters zijn geen einzelgänger met psychische problemen

06-11-17

Het beeld dat 'school shooters' einzelgänger zijn, gepest worden en een psychiatrische geschiedenis hebben klopt statistisch niet. Zij ervaren een existentiële crisis en vinden geen oplossing in religie of filosofie met als gevolg dat zij een eigen realiteit of persoonlijke religie creëren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Birgit Pfeifer die de autobiografische teksten, zoals manifesten en afscheidsbrieven, van deze jongens analyseerde.

In gesprek over het meestgelezen boek ter wereld

30-10-17

Jacobine Geel gaat met denkers en dichters in gesprek over het meestgelezen boek ter wereld: de Bijbel.

40 jaar Bijbel onderzoek met de computer door het Eep Talstra Centrum

24-10-17

Jubileum viering op 31 oktober 2017

VU-theoloog Sander Klaasse krijgt financiering voor onderzoek naar haalbaarheid van meer wetenschappelijke methodes binnen de theologie

11-10-17

Hoe kunnen we theologie theologie laten zijn, en toch een constructieve bijdrage leveren aan de academische wereld en de bredere samenleving?

Leerstoel Baptisten uitgebreid met evangelische theologie

27-09-17

De leerstoel van de Unie van Baptistengemeenten aan de Vrije Universiteit is met ingang van september verbreed tot een voltijdse leerstoel voor baptistische en evangelische theologie, onder de naam McClendon Chair for Baptistic and Evangelical Theologies.

In memoriam emeritus VU-hoogleraar Harry Kuitert (1924-2017)

11-09-17

Harry Kuitert zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de man van de oneliner dat ‘alle spreken van Boven van beneden komt'