Matthew Henry (1662-1714): apologeet van het geluk

01-11-2019

09.45

Aula

Matthew Henry (1662-1714)

D.P. Murray

prof.dr. W. van Vlastuin, dr. M. Reeves

Faculteit Religie en Theologie

Theologie

Promotie

Het promotieonderzoek van David Murray betrekt zich op de ontdekking dat Matthew Henry (1662-1714) meer was dan een Bijbels commentator. Murray ontdekte dat Henry zou gezien moeten worden als apologeet, en zijn Expositie had apologetische doeleinden en inhoud.

Breder begrip

Dit betrekt ook de meesten van zijn andere publicaties. Centraal tot het ambt van Henry was een culturele sensitiviteit en praktische apologetiek dat was gericht op aanscherping en uitrusting van Christenen om zekerheid te hebben van hun geloof en om gelukkige en praktische apologeten te zijn naar niet-Christenen. Het onderzoek van Murray geeft een breder begrip van het latere Puriteinen, en met name hun interesse in apologetiek en de ontwikkeling van het Christelijke geluk.

Henry was een Christen apologist (geloofsverdediger), en zijn apologetische betrokkenheid doordrong vele van zijn werken. In dit onderzoek demonstreert Murray hoe Henry reageerde op de context waarin hij leefde, doormiddel van een apologetiek die was gebaseerd op de redelijkheid van de Christelijke religie, en met name de redelijkheid van haar (het christelijk) geluk. 

The Happy Christian
Toen Murray zijn boek, The Happy Christian schreef, kwam hij op het pad van een rijke bron van materiaal over de Christelijke vreugde in de Puriteinen, en met name in Matthew Henry. In een van zijn laatste werken zegt hij dat het geluk van het Christelijke leven een van zijn favoriete en meest frequente onderwerpen en apologetische argumenten vormt. Murray anticipeerde dat zijn onderzoek naar dit zou leiden tot een re-evaluatie van Henry als apologeet van het geluk, dat zou leiden tot een nieuwe bezinning op later Puritanisme (later Puritanisme).

Meer informatie over het proefschrift