De synode draait door: televisie, talkshow en tentoonstelling

Drie activiteiten rondom de herdenking van de Synode van Dordrecht (1618-1619).

21-12-2018 | 10:40

Na de succesvolle internationale conferentie in november 2018, volgen binnenkort drie activiteiten waar de VU nauw bij betrokken is:

• De EO zendt op 23 en 30 december (22.40 uur op NPO 2) een tweeluik van 'God in de Lage Landen' uit, geheel gewijd aan de synode. Hoogleraar religiegeschiedenis Fred van Lieburg leverde advieswerk voor de programmamakers en laat in de tweede aflevering aan presentator Ernst Daniel Smid de archieven van de synode zien.

• Op 14 januari 2019 opent de UBVU het vervolgdeel van de tentoonstelling over de synode. Na het vorige deel over de Statenvertaling (gastconservator August den Hollander) staat nu de geschiedenis van de synode in de loop der eeuwen centraal. Op die maandag is het precies 400 jaar geleden dat de remonstranten door voorzitter Johannes Bogerman uit de synode werden gestuurd.

• In het mini-symposium Synode van Dordrecht wordt door een actrice en enkele studenten een talkshow opgevoerd in de vorm van een Nieuwsuur-uitzending. Verder wordt een digitale editie gepresenteerd van het synodeverslag van de remonstrantse predikant Eduard Poppius, verzorgd door Fred van Lieburg in de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren. Het symposium wordt georganiseerd door het Amsterdam Centre for Religious History, het Arminius Instituut en de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis. Het begint om 14:00 uur in Agorazaal 2 en de toegang is vrij.