Emeritus hoogleraar en oud-decaan Martien Brinkman publiceert nieuw boek ‘Met of zonder’

Over de betekenis van religie op privé en publiek terrein.

09-02-2021 | 15:56

210209 Martien Brinkman Boek CoverIn zijn nieuwste boek stelt Martien Brinkman de bekende vraag ‘met of zonder?' in verband met de betekenis van religie op privé en publiek terrein. Wat fascineert mensen in religie? Waarom botst het soms tussen religie en overheid?

Zo ontdekt hij bij schrijver Oek de Jong en dichter Rutger Kopland nieuwe openingen tot de religieuze dimensie van ons bestaan. Dat brengt hem ertoe om van een vruchtbare spanning tussen religie en cultuur te spreken. “Een spanning die ook gevolgen heeft voor de verhouding kerk en staat. De rol die de Amsterdamse Mozes en Aäronstraat tussen het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk bij nationale plechtigheden vervult, is hierbij mijn symbolisch richtsnoer”, aldus Brinkman.

210209 Martien Brinkman Portret TEXTLoopbaan
Martien E. Brinkman (1950) is emeritus hoogleraar theologie. Als decaan van de Faculteit Religie en Theologie (voorheen faculteit der Godgeleerdheid) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) stond hij aan de wieg van het Centrum voor Islamitische Theologie (CIT) dat sinds 2005 aan de VU is gevestigd. Hiermee creëerde hij de ruimte voor het oprichten van de opleiding islamitische theologie. De laatste twintig jaar publiceerde hij vooral op het gebied van religie en cultuur zoals “Jezus Incognito: De verborgen Christus in de westerse kunst vanaf 1960” (2007), “Hun God de mijne?” Over de God van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt (2014) en “Dicht bij het onuitsprekelijke. Veertien dichters over het onzegbare” (2018).

Bestel 'Met of zonder' online
Brinkmans nieuwe publicatie kunt u bestellen via www.boekscout.nl.