Symposium ‘Heil zien in missionaire initiatieven’

Wegens de Corona-crisis is dit evenement afgelast. Het inschrijfgeld zal worden geretourneerd.
Dank voor uw begrip.
Namens de organisatie

-----

Op donderdag 23 april organiseren Inspirare, NIFERT, en het Bavinck Center van de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit het symposium ‘Heil zien in missionaire initiatieven’.

‘Missionair’ is een buzz-woord dat in kerkelijke kringen niet meer weg te denken is. Als reactie op secularisatie en krimpende kerken zijn de laatste jaren veel missionaire strategieën en programma’s ontwikkeld om het christelijk geloof op een vernieuwende wijze door te geven aan jongeren, kerkverlaters en buitenkerkelijken. Hoewel er veel gebeurt op missionair gebied is de vraag naar het waarom, naar de onderliggende motivatie van missionair zijn, niet altijd helder. Er bestaat een zekere verlegenheid en terughoudendheid om over de inhoud van het evangelie te spreken. Traditionele christelijke voorstellingen van hemel en hel en het leven na de dood hebben hun vanzelfsprekendheid verloren. De vertaling van het goede nieuws van het evangelie naar onze tijd neigt meer naar het spreken over een genadevolle God en een barmhartige Jezus dan Bijbelse voorstellingen van oordeel en afwijzing.

Heil zien

Tijdens het symposium ‘Heil zien in missionaire projecten’ staat de vraag het ‘heil’ centraal: wat voor betekenissen komen we tegen in missionaire praktijken vandaag? En wat voor theologische en sociologische uitgangspunten en/of vooronderstellingen zijn daarbij leidend? CHE Lector Sake Stoppels zal vanuit zijn onderzoek in vogelvlucht een overzicht geven van actuele trends en ontwikkelingen. Gebaseerd op verschillende casestudies zullen Annemiek de Jong, Hans Riphagen en Miranda Klaver een bijdrage leveren over heil in drie verschillende missionaire contexten. Samen met Stefan Paas en Benno van den Toren is er gelegenheid voor reflectie en discussie over de betekenis van het heil in de praktijk van missionaire initiatieven.

13.30 – 13.40        Opening
13.40 – 14.05        Sake Stoppels                Missionaire initiatieven en heil
14.05 – 14.20        Vragen zaal

14.20 – 14.40        Annemiek de Jong          Heil in een achterstandsbuurt