Minor Islam

foto Omayyaden moskee, Damascus (Syrië) door Samira TalhaouiIn het westen wordt bijzonder veel gediscussieerd over de Islam en moslims. Vaak is de aandacht die de Islam en moslims krijgen negatief. Maar wat houdt de Islam precies in? Wat vertellen de primaire religieuze bronnen, de Koran en Hadith (de overleveringen van/over de profeet Mohammed) ons? Hoe past dit binnen het actuele politieke en maatschappelijke debat? Wil jij meer weten en mee kunnen praten over de Islam? Schrijf je dan in voor deze minor.

De minor focust zich op de islamitische theologie door de eeuwen heen en in de hedendaagse context. Na een inleiding in de Koran en Soenna (de profetische traditie) en de islamitische geschiendenis, volg je verdiepende modules over de Kalām (islamitische systematische theologie), de Fiqh (islamitische regelgeving) en de toepassing hiervan in een niet-islamitische context, en de islamitische ethiek. Na afronding van deze minor beschik je over gedegen feitenkennis en kun je mee discussiëren over de Islam.

In periode 2 (tijdens de kerstvakantie) heb je de mogelijkheid om mee te gaan op een excursie naar een (Arabisch) islamitisch land, bijvoorbeeld Marokko, Turkije of Egypte, om je kennis en ervaring uit te diepen en te verrijken. (de excursie is niet verplicht en kan geannuleerd worden voor verschillende redenen)

Contact
Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met dr. Stella el Bouayadi- van der Wetering (w.b.s.el.bouayadi-vande.wetering@vu.nl) of dr. Yaser Ellethy (y.a.i.a.ellethy@vu.nl).

Studiegidsinformatie
Bekijk hieronder de vakken van de minor en lees meer over het programma. De vakken kun je volgen zonder voorkennis te hebben van het Arabisch of de islamitische theologie. Misschien heb je je tussen en naast alle discussies die er over Islam gevoerd worden in dit land allang afgevraagd hoe het nu werkelijk zit met deze godsdienst. De minor Islam biedt je de mogelijkheid je hier verder in te verdiepen. Naast basiskennis over de geschiedenis van de Islam en een inleiding in de Koran en de Soenna volg je ook meer verdiepende modules over, Kalām (islamitische systematische theologie),islamitische ethiek, en de Islam in de context van Europese cultuur. Een minor die je dus niet moet missen als je over de Islam mee wilt kunnen praten. Er is geen vereiste voorkennis voor deze minor.

De minor staat voor alle studenten open met uitzondering van Bachelorstudenten Religie & Levensbeschouwing.

 
Naam vak Periode Credits Code Pdf
Inleiding in de Koran en Soenna Periode 1 6.0 G_INLKOSO
Islam en Europese cultuur Periode 1 6.0 G_ISLEURCUL
Geschiedenis van de Islam tot 1800 Periode 2 6.0 G_GESISTOT18
Islamitische theologie/Kalam Periode 2 6.0 G_ISLMTHKAL
Islamitische ethiek Periode 3 6.0 G_ISLAMET
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam
asnDCcreatorasvVUAmsterdam asnDCdateasv2016 asnstudyguideasvmodulegroep asnDCtitleasvMinorIslam